Amnesty
Alphen aan den Rijn
Afdeling 383

21 maart 2024 Amnesty-werkgroep steunt Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie
foto vlag hijsenOp 21 maart, de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie, waren leden van onze werkgroep in de ochtend aanwezig bij het gemeentehuis, waar burgemeester Spies en wethouder Noordermeer net als vorig jaar de mensenrechtenvlag hesen. Dit deden zij om 9.00 uur, in het bijzijn van vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder de Stichting iDb (inclusie & discriminatiebestrijding). De Gemeente Alphen aan den Rijn geeft hiermee een duidelijk signaal af tegen racisme, discriminatie en uitsluiting en staat zo voor een veilige en inclusieve gemeente waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. 

Tijdens de koffie achteraf gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek aan de hand van het verhaal van de jongerenambassadeurs in Alphen aan den Rijn (video) en een gedicht dat burgemeester Spies bij het hijsen van de vlag had voorgedragen:

 Gedicht   Hoe is het om jou te zijn

 

Origin's Avonds waren we met een stand aanwezig in Parkvilla Filmhuis. In samenwerking met de Gemeente Alphen aan den Rijn vertoonde het filmhuis de film 'Origin'. De film vertelt het bijzondere, op waarheid gebaseerde verhaal over de Amerikaanse schrijfster Isabel Wilkerson en haar onderzoek naar ongelijkheid en discriminatie.

Narges MohammadiWilkerson neemt de toeschouwer mee op de literaire en spirituele reis die zij maakt, terwijl ze onderzoek doet naar wat haar besteller-boek Caste: The Origins of Our Discontents zal worden. Reizend over de wereld ontdekt ze tijdens haar research verbanden tussen onder andere het nazisme, de Amerikaanse slavernij en het Indiase kastenstelsel.

Bij de Amnesty-stand konden de bezoekers van deze avond een petitie tekenen voor Narges Mohammadi, een Iraanse vrouw die in 2023 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Mohammadi strijdt voor vrouwenrechten en mensenrechten, en tegen politiegeweld. Ze liet ook van zich horen toen Mahsa Amini onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, waarschijnlijk als gevolg van politiegeweld. Amini was gearresteerd, omdat ze de kledingvoorschriften voor vrouwen niet zou hebben nageleefd. Mohammadi uitte hierover openlijk kritiek, wat haar in Iran op een lange gevangenisstraf kwam te staan.

Met de petitie proberen we te Iraanse autoriteiten onder druk te zetten om haar vrij te laten. We deelden flyers uit aan het publiek met daarin informatie over het werk van Amnesty, de petitie en Narges Mohammadi. Veel van de aanwezigen reageerden positief en besloten de petitie te ondertekenen!


9 maart 2024 Amnesty-werkgroep bij viering Internationale Vrouwendag

Op vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Onder het motto 'Eén wereld, duizend vrouwen' organiseerde Stichting SAVA op 9 maart een event in de Groene Hart Praktijkschool aan de Anna van Burenlaan 15 in Alphen aan den Rijn.

De Amnesty-werkgroep Alphen was met een eigen stand bij dit evenement aanwezig. Bezoekers konden bij ons een petetie tekenen om Narges Mohammadi, de Iraanse mensenrechtenactiviste die vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede ontving, vrij te krijgen.
Daarnaast kon men brieven of kaarten schrijven voor mensen aan wie onrecht is aangedaan, mensen die gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd.
In totaal zetten 50 deelnemers hun handtekening onder de petitie en zijn er 15 brieven enkaarten geschreven. Ook verkochten we 12 Amnesty-ansichtkaarten.

Het event duurde van 12.00 tot 18.00 uur. Ook dit jaar was er weer van alles te beleven, zoals leuk ingerichte kraampjes met producten voor haar- en huidverzorging, kleding en voedsel, een bruisende brassband, een wervelende modeshow of een henna artist.

Verder konden de bezoekers kiezen uit een flink aantal workshops om aan deel te nemen. Van zelf sushi maken tot zelfverdedigingstechnieken en van stoelyoga tot schilderen. De workshops waren verdeeld over twee rondes van elk een uur. Tot slot was er ook nog een prijs te winnen van € 75 shoptegoed.


25 oktober 2023 Amnesty-werkgroep op Vrijwilligersmarkt Alphen

Op 25 oktober organiseerde de gemeente Alphen aan den Rijn weer een markt waarop vrijwilligersorganisaties zich konden presenteren aan een breed publiek. Met als hoofddoel het verstrekken van informatie, maar zeker ook het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Om meer jongeren te trekken, was er dit jaar ook een leuke speurtocht voor scholieren en studenten uitgezet. 

Onze Amnesty-werkgroep was die avond aanwezig met een stand. Bezoekers konden bij ons informatie krijgen over wat vrijwilligers zoal voor Amnesty kunnen doen. Zoals meehelpen bij de jaarlijkse collecte in maart, als collectant of wijkhoofd. Of lid worden van de schrijfgroep die elke maand een aantal brieven schrijft om bij regeringen aan te dringen op vrijlating, een betere behandeling of een eerlijk proces voor mensen die gevangen zitten of onderdrukt worden.

Ook kon men zich opgeven voor deelname aan de digitale spoedacties van Amnesty Nederland. Of een handtekening zetten onder de petitie voor de Cubaanse rapper/dichter Maykel Castillo-Perez. De clip van zijn song 'Patria y Vida' won een Grammy in Miami. Zijn song – een protestlied – werd spoedig een hit en bracht veel protesten op gang in het dictatoriale Cuba. Maykel is opgepakt en wordt nu mishandeld in de gevangenis. 

Het was een gezellig drukke avond, dat wel. Maar het waren vooral deelnemers die bij elkaars standje kwamen buurten, want door het slechte weer viel het aantal bezoekers toch wat tegen. Jammer, want daardoor bleef de opbrengst van deze avond ook steken op slechts een aantal handtekeningen onder de petitie en enkele nieuwe deelnemers voor de digitale spoedacties. Niettemin willen wij deze mensen uiteraard allen bedanken voor hun steun!


11 oktober 2023 Internationale Coming Out Day in Alphen
Op woensdag 11 oktober werd in onze gemeente Internationale Coming Out Day gevierd, een dag waarop we solidariteit tonen aan de lhbtiqa+ gemeenschap. De Amnesty-werkgroep Alphen was erbij!

De gemeente Alphen aan den Rijn is er voor iedereen. Wij zijn een inclusieve samenleving. Wij gaan uit van wat ons verbindt en dat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn.

Deze vrijheid is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom werd op verschillende momenten op deze dag stilgestaan bij de moedige stappen die mensen helaas vaak nog moeten zetten om uit te komen voor seksuele geaardheid of genderidentiteit.

In de ochtend hees burgemeester Spies de Regenboogvlag bij het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn (bij de rotonde). Burgers waren van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en daarna met elkaar een kopje koffie te drinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 16.30 uur was er de feestelijke onthulling van een regenboogbank bij verpleeghuis Oudshoorn, door wethouder Anouk Noordermeer. Vanwege de beperkte capaciteit konden hier alleen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in Alphen aan den Rijn bij aanwezig zijn.

De dag werd afgesloten met een filmavond vanaf 19.30 uur bij Parkvilla. Bezoekers konden samen genieten van de boeiende film ‘The Blue Caftan’ met betrekking tot de lhbtiqa+ gemeenschap tegen een gereduceerd tarief. In de pauze en na afloop was er de mogelijkheid om onder het genot van een gratis drankje met elkaar in gesprek te gaan over de film.


7 oktober 2023 Feestelijke Amnesty-dag in drie steden
Op zaterdag 7 oktober organiseerde Amnesty International Nederland een landelijke Amnesty-dag voor Amnesty-vrijwilligers. De dag vond plaats in drie verschillende steden: Zwolle, Amsterdam en Rotterdam. Veronica Steinbach, de coördinator van onze Amnesty-werkgroep, reisde af naar Amsterdam om daar aan deze dag deel te nemen en onze werkgroep te vertegenwoordigen.

De dag ging van start met een inspirerende lezing van Doutje Lettinga waarin zij inging op het 75-jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Lettinga is sinds 2020 Hoofd Onderzoek & Advies bij het College voor de Rechten van de Mens. Daarvoor werkte ze bijna 7 jaar bij Amnesty International. Na afloop van de lezing ging zij met de aanwezigen in gesprek over Mensenrechten, een onderwerp dat haar uiteraard na aan het hart ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De organisatie zorgde voor een smakelijke lunch waarbij Amnesty-vrijwilligers hun gedachten, ideeën en ervaringen over het lokale Amnesty-werk konden uitwisselen. Na de lunch kon men kiezen voor verschillende workshops, zoals: jongeren & Amnesty, campagnevoeren op het thema etnisch profileren en het betrekken van nieuwe mensen bij het lokale Amnesty-werk.

Al met al een feestelijke en zeer inspirerende dag!


20 september 2023 Amnesty-kraam op Alphense jaarmarkt
Ook dit jaar stond de Amnesty-werkgroep Alphen weer op de Alphense jaarmarkt. Gelukkig werkte het weer goed mee deze dag. Er stond wel een stevige wind, maar het was droog. Daardoor was het gezellig druk op de jaarmarkt.

Bezoekers kondenn bij onze kraam terecht voor informatie over het werk van Amnesty International of voor zomaar een praatje. Ook lag er een petitie die men kon ondertekenen en konden bezoekers een kaartje sturen naar een aantal mensen die in het buitenland gevangen zitten of vervolgd worden.

Dit jaar was de petitie voor de Cubaanse rapper/dichter Maykel Castillo-Perez. De clip van zijn song 'Patria y Vida' won een Grammy in Miami. Zijn song – een protestlied – werd spoedig een hit en bracht veel protesten op gang in het dictatoriale Cuba. Maykel is opgepakt en wordt nu mishandeld in de gevangenis. Uit protest heeft hij zijn mond laten dichtnaaien. Voor veel bezoekers was zijn verhaal aanleiding om hun handtekening onder de petitie te zetten, in de hoop dat er verbetering in zijn toestand komt. De teller stond op het einde van de dag op maar liefst 76 handtekeningen.

Eén bezoeker gaf zich op als deelnemer voor de digitale spoedacties die Amnesty met grote regelmaat op touw zet. Verder stuurden zes mensen een kaartje naar iemand in nood. Aan het einde van de dag kwam er een jonge Latijns-Amerikaanse vrouw bij onze kraam, die in Nederland asiel heeft aangevraagd en de vluchtelingenstatus heeft gekregen. Zij gaf aan veel over mensenrechten te weten en toonde veel interesse voor het werk van onze Amnesty-werkgroep. We hebben afgesproken contact met haar te blijven houden. Wie weet dat zij iets voor onze werkgroep kan betekenen, als nieuw lid of op een andere manier!


21 maart 2023: hijsen van de mensenrechtenvlag

Op 21 maart was het de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Om 8.30 uur op deze kletsnatte dinsdagochtend hesen burgemeester Spies, kinderburgemeester Maud en wethouder Noordermeer de mensenrechtenvlag bij het stadhuis. Afgevaardigden van diverse organisaties waren hierbij aanwezig, waaronder de Stichting. iDb (inclusie & discriminatiebestrijding) en een (wijk)agent (zij/haar) van de Alphense politie. Ook de Amnesty-werkgroep Alphen was met twee leden vertegenwoordigd. Alles bij elkaar zo'n vijftien belangstellenden, wat gezien het bar slechte weer best een aardig aantal was.

Na het hijsen van de vlag gingen we, onder het genot van koffie en thee, met elkaar in gesprek in het werkcafé. Aan bod kwamen onderwerpen als vooroordelen, inclusiviteit en diversiteit. Aan het begin van de bijeenkomst droeg stadsdichter Lars Ferwerda een toepasselijk gedicht voor.


5 maart 2023 Amnesty Alphen bij viering Internationale Vrouwendag in Theater Castellum
In het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) was er op zondag 5 maart 2023 een evenement in Theater Castellum, georganiseerd door SAVA (Sociale Activering Voor Allen) en Vrouwen Netwerk Rijnstreek. Ook onze Amnesty-werkgroep nam hieraan deel.

Dit jaar stond Internationale Vrouwendag in het teken van het thema 'Onbeperkt Leefbaar'. Rondom dit thema was in het Castellumtheater van 12.00 tot 18.00 uur een gevarieerd programma in elkaar gezet, met inspirerende workshops, muziek, een bijzondere modeshow die bruiste van diversiteit, lekker eten en inspirerende sprekers.

Onze Amnesty-werkgroep verzorgde twee keer een workshop (in ronde 1 en ronde 3, zie programma hierboven). Centraal in deze workshops stond het thema 'Vrouwenrechten'. Onder het motto 'Zijn mijn rechten ook jouw rechten? - Zoek het uit met Amnesty International' gingen deelnemers aan de workshop met elkaar in dialoog. Zij deden dit onder de deskundige leiding van Sude Zorluozpinar en Julia de Wit, twee coördinatoren van het project Vrouwenrechten en Zelfbeschikking binnen de Human Rights Talk van Amnesty International. 

De casus die in de dialogen behandeld werd, was ‘beperking van rechten/mogelijkheden voor vrouwen in Afghanistan’. Bij het gesprek daarover fungeerden de artikelen uit het Grondrechtenboekje als leidraad. Elke deelneemster kon daaruit een artikel kiezen dat volgens haar het meest wordt geschonden door de Taliban.

De petitie die vrouwen op deze dag konden tekenen, sloot heel mooi aan bij het thema van de dialogen. De petitie was gericht op steun voor onderdrukte vrouwen in Afghanistan. Er zijn maar liefst 75 handtekeningen gezet, een score waar we heel blij mee zijn. Uit de onderlinge gesprekken bleek overigens dat veel van de aanwezige vrouwen ook regelmatig de online petities van Amnesty International tekenen. Geweldig!

Een impressie van een van de deelneemsters: ‘De slogan “kom uit je bubbel” heb ik echt waar gemaakt in diverse gesprekken met meisjes en vrouwen die hier pas één of drie jaar zijn. Onderling spraken ze Arabisch en degene die het Nederlands het beste beheerste, kon mij veel vertellen. Een moeder met twee dochters uit Syrië, een meisje uit Tunesië. Verder Koerdistaanse koekjes en Marokkaanse lamsvleessoep gegeten. De mix van vrouwen vond ik heel boeiend. Een mooie samenwerking van Sava en Vrouwennetwerk Rijnstreek.’


19 oktober 2022 Deelname Amnesty-werkgroep aan Vrijwilligersmarkt
Op woensdagavond 19 oktober organiseerde de gemeente Alphen aan den Rijn, in samenwerking met alle omringende kernen, een markt waarop vrijwilligersorganisaties zich konden presenteren. Ook onze Amnesty-werkgroep was die avond met een stand en enkele leden vertegenwoordigd.

Het doel van de Vrijwilligersmarkt was uiteraard om zichtbaar te zijn voor de inwoners en eventuele nieuwe vrijwilligers te werven. In die laatste opzet zijn we zeker geslaagd: we mochten twee nieuwe vrijwilligers verwelkomen voor onze Schrijfgroep.

De Vrijwilligersmarkt was echter meer dan dat. Het was een moment van ontmoeting, maar zeker ook een avond van verbinding zoeken met elkaar: waar en hoe kunnen de diverse organisaties, hoe verschillend ook, elkaar helpen en versterken? Dankzij dit goedgeorganiseerde initiatief kunnen organisaties in Alphen en omstreken de komende periode de handen vrijwillig – maar zeker niet vrijblijvend – ineenslaan.

Volgend jaar zijn we weer van de partij. Graag tot dan!


1 oktober 2022 Amnesty met informatietafel op diaconale zaterdag PKN De Lichtkring
Op zaterdagmiddag 1 oktober organiseerde PKN De Lichtkring in Alphen aan den Rijn een diaconale zaterdag. Doel van de dag was om het publiek te informeren met lezingen en informatie vanuit diverse organisaties met een maatschappelijk doel, waar de diaconie van de kerk zich betrokken bij voelt. Ook de Amnesty-werkgroep was uitgenodigd om aanwezig te zijn met een informatietafel.

Net als op de jaarmarkt van 21 september (zie volgend artikel) konden bezoekers, behalve geïnformeerd worden over het werk van Amnesty, ook zelf in actie komen door petities te tekenen of een groetenkaartje te sturen aan iemand in nood.

De petities waren voor:

De groetenkaartjes gingen naar:

(Zie voor uitgebreidere informatie over deze acties het artikel hieronder over de Alphense jaarmarkt.)

Vrijwel iedereen die bij onze informatietafel langskwam, zette een handtekening onder de petities. Ook werden er een aantal groetenkaartjes meegenomen. Verder hadden we interessante gesprekken met bezoekers en vertegenwoordigers van de andere aanwezige organisaties. Fijn om op deze manier samen te komen en te zien hoe mensen zich op allerlei manieren inzetten voor mens en maatschappij!


21 september 2022 Veel belangstelling voor Amnesty-kraam op Alphense jaarmarkt!
Voor het eerst in drie jaar tijd was onze werkgroep weer met een stand aanwezig op de grootste jaarmarkt van Nederland.

Gelukkig was het, na dagen van regen, prachtig weer op woensdag 21 september. Mede daardoor was het als vanouds gezellig druk op de Alphense jaarmarkt. Ook bij onze stand in de Van Mandersloostraat was er veel aanloop van mensen die geïnteresseerd waren in het belangrijke werk van Amnesty International.

Het publiek kon bij ons terecht voor informatie over Amnesty of de Alphense werkgroep. Mensen konden ook hun handtekening zetten onder een aantal petities. Aan die oproep gaven velen gehoor.

Dit jaar voerden we met petities actie voor de volgende mensen/zaken:

Vahid Afkari uit Iran
Vahid Afkari werd gearresteerd omdat hij vreedzaam had meegedaan aan demonstraties in de stad Shiraz. Tijdens het protest werden leuzen geroepen over ongelijkheid en politiekeonderdrukking. Hij werd gemarteld om misdrijven te ‘bekennen’ die hij nooit heeft gepleegd. Na uiterst oneerlijke processen werd Afkari veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Met de petitie vragen we om zijn onmiddelijke vrijlating.

LTAY
Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid,vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met depubliekscampagne#LetsTalkAboutYESwillen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen. Want ook onvrijwillige seks is verkrachting. Amnesty vindt dat het zo in de wet zou moeten staan. We willen daarom iedereen aansporen om onze petitie te ondertekenen. Zo maken we onze stem steeds krachtiger.

Buzaynap Abdureshit uit China
De Oeigoerse Buzaynap Abdureshit was onderweg naar haar zwangerschapscontrole toen ze hoorde dat de politie thuis op haar wachtte. Ze keerde om. Sinds die dag in maart 2017 heeft haar echtgenoot haar niet meer gezien of gesproken. Buzaynap is een van de naar schatting een miljoen moslims die China sinds 2017 willekeurig heeft opgesloten in heropvoedingskampen of gevangenissen in Xinjiang. Dit moet onmiddellijk stoppen.

Men kon ook een groet of kaartje sturen aan:

Omar Radi uit Marokko
Omar Radi is een kritische onderzoeksjournalist. Hij deed onderzoek naar corruptie door de overheid en wordt beschuldigd van het ontvangen van geld van buitenlandseinlichtingendiensten en spionage. Hij wordt ook beschuldigd van verkrachting. Dit gebeurde in een buitengewoon oneerlijk proces waarbij bewijsmateriaal en getuigenissen ter verdediging van Radi werdenverworpen. Hij kreeg in maart 2022 in hoger beroep te horen dat zijn celstraf van 6 jaar blijft staan.

Marfa Rabkova uit Belarus
In Belarus worden mensenrechten op grote schaal geschonden. Tientallen bekende oppositieleiders en activisten zitten vast op basis van valse beschuldigingen. Een van hen is MarfaRabkova, een vrijwilligerscoördinator van de verboden mensenrechtenorganisatie Viasna. Twee jaar geleden werd zij opgepakt vanwege het documenteren van mensenrechtenschendingen. Begin september is zij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

De hele dag door kwamen mensen langs bij ons stand, ieder met zijn of haar eigen verhaal. Zoals het aangrijpende relaas van een vrouw die de petitie voor #LetsTalkAboutYES tekende en vervolgens vertelde hoe zij zelfmeermalen verkracht was. Of de man die na het overlijden van zijn vrouw door een moeilijke periode ging en daarna kracht vond in het geloof en zich vanuit die overtuiging wilde inzetten voor anderen. Aangrijpende, soms heel emotionele verhalen, dieals ze verteld worden mensen met elkaar verbinden en zo een dag als deze extra waardevol maken.


21 maart 2022 Mensenrechtenvlag hijsen bij het gemeentehuis
Op 21 maart 2022 werd om 08.15 uur de mensenrechtenvlag gehesen bij het gemeentehuis. Dit gebeurde op initiatief van Vanessa Spronsen van de stichting IDB(Inclusie, Discriminatie Bestrijding), onder toezicht van de burgemeester mevrouw Spies en onder andere enkele leden van de werkgroep Amnesty International Alphen. Ook vertegenwoordigd was de Njetwork Alphen,hét platform voor jongeren in Alphen aan den Rijn.

Met het hijsen van de mensenrechtenvlag gaf burgemeester Spies de aftrap voor de 'Week tegen Racisme en Discriminatie Alphen aan den Rijn'. Met deze speciale week geeft onze gemeente een duidelijk signaal af tegen racisme, discriminatie en uitsluiting en laat zij zien dat zij staat voor een veilige en inclusieve gemeente waar iedereen zichzelf mag en kan zijn.

Zie ook de website Alphen Inclusief van de stichting IDB voor inspirerende verhalen en initiatieven over participatie, integratie en non-discriminatie in Alphen aan den Rijn.


8 maart 2022 Amnesty Alphen en Parkfilmhuis vieren Internationale Vrouwendag
Op 8 maart 2022 organiseerden Amnesty Alphen en Parkfilmhuis samen een filmavond ter gelegenheid van de jaarlijkse Internationale Vrouwendag.

Een kleine twintig bezoekers kwamen af op de documentaire ‘Mrs. F’ van regisseur Chris van der Vorm. Deze film geeft de kijker een fraai inkijkje in de positie van vrouwen uit de onderklasse in Nigeria.

Het publiek kon genieten van koffie of thee met een lekker taartje versierd met het Amnesty-logo. Samen stonden we ook stil bij de angst en het verdriet waaronder alle moeders in Oekraïne nu gebukt gaan.

Verder was er een petitie voor Lilia Chanysheva, de voormalige coördinator van het regionale hoofdkwartier van oppositieleider Aleksei Navalny. Ze werd op 9 november 2021 gearresteerd en valselijk beschuldigd van ‘het oprichten of leiden van een extremistische vereniging’. Er hangt haar tien jaar cel boven het hoofd. Alle aanwezigen hebben de petitie getekend. 


3 maart 2022 Amnesty Alphen steunt campagne #hArt for Ukraine
Geïnspireerd door diverse culturele instellingen die de campagne #hArt for Ukraine zijn gestart, nam de werkgroep Amnesty Alphen op donderdag 3 maart deel aan een manifestatie voor Oekraïne in de Oudshoornse kerk. De campagne heeft tot doel om mensen samen te brengen, solidariteit te tonen en troost te bieden. Daarnaast wordt via de campagne geld bijeengebracht voor Giro555.

Tijdens de avond in de Oudshoornse kerk was er een concert van het Hexagon-ensemble, georganiseerd door de Culturele Stichting Cornelis de Vlaming. De bezoekers konden in de stand van onze Amnesty-werkgroep hun handtekening zetten onder een petitie, opgesteld door Amnesty International en gericht aan de ambassadeur van Rusland in Nederland. De petitie roept de ambassadeur op om het internationale recht te respecteren, burgers te beschermen en de agressie tegen Oekraïne te stoppen. Zeer verheugd waren we over het feit dat de bezoekers van deze avond zonder uitzondering bereid waren hun handtekening onder deze petitie te zetten.


6 maart 2020 Amnesty Alphen bij viering Vrouwendag Alphen
Op vrijdag 6 maart 2020 waren enkele leden van onze werkgroep aanwezig bij de Alphense viering van Internationale Vrouwendag (8 maart), georganiseerd door Esther Thesing van Roes Creatie. Het thema dit jaar was 'vrijheid'.

De bijeenkomst in lunchroom Jaffna was helaas niet zo druk bezocht, maar toch kon onze werkgroep een petitielijst onder de aandacht brengen. Deze was voor de Iraanse Saba Kordafshari. Ze werd tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze actievoerde tegen de verplichte hoofddoek. De tekst van de petitie luidde:

Eis vrijheid voor Saba Kordafshari
De Iraanse Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichte hoofddoek.
Zij werd hiervoor opgepakt. Om een bekentenis af te dwingen, dreigde de politie haar moeder te arresteren.
Saba kreeg een zak over haar hoofd waarna ze de stem van haar moeder in de kamer naast haar hoorde.
Daarop bekende ze dat ze een strafbaar feit had begaan en kreeg 24 jaar gevangenisstraf.

De zaak van Saba Kordafshari staat zeker niet op zich. In Iran worden meer vrouwen tot 'bekentenissen' gedwongen. Reden te meer om hiertegen in actie te komen. Onze werkgroep is daarom enthousiast begonnen met de petitielijsten en had het doel om in de week rond Internationale Vrouwendag veel handtekeningen op te halen. Helaas zag zij zich genoodzaakt hiermee te stoppen vanwege de veranderde omstandigheden rond het coronavirus.


8 oktober 2019 Amnesty werkgroep Alphen aan den Rijn vraagt scholen om aandacht te schenken aan 30 jaar kinderrechten
In oktober heeft onze werkgroep aan alle basisscholen in Alphen aan den Rijn een mailing gestuurd met informatie over de Amnesty International lespakketten over kinderrechten. Met deze mailing probeerden we scholen te laten aansluiten bij de viering van 30 jaar Kinderrechten en de Write for Rights-schrijfactie van Amnesty International begin december, die dit jaar gewijd is aan jonge slachtoffers van rechteloosheid.

Scholen die wilden meedoen aan dit project voor de bovenbouw van het basisonderwijs, konden een gratis lespakket over Kinderrechten aanvragen. Er was keuze uit twee lespakketten:

  1. Lespakket “Kinderen die gewoon kind willen zijn
  2. Lespakket “Klokhuis: Amnesty en mensenrechten

Bij bestelling van een lespakket ontving de school tevens een set blanco kaarten. De leerlingen konden daarop een tekening maken onder het motto ‘Jouw groet geeft moed’. Het idee hierachter was, dat deze kaarten dan weer gebruikt zouden worden bij schrijfacties van Amnesty, bijvoorbeeld de Write for Rights-actie in de Alphense bibliotheek.

Bovendien konden de leerlingen met de kaarten meedingen naar een leuke prijs. Het plan was om een trekking te houden tijdens de Write for Rights schrijfactie op 7 december en drie gelukkigen een prijs te geven.

Helaas heeft slechts één school gehoor gegeven aan onze oproep en een lespakket besteld. Dit was Op Maat, een basisschool voor speciaal onderwijs. Bij navraag bij de andere scholen bleek dat de periode van half oktober tot kerst vaak een drukke periode is waarin er weinig tijd overschiet voor extra lesonderwerpen. Ook gaf men aan liever telefonisch dan via een mailing te worden benaderd. Wij hebben besloten om dit weer volgend jaar weer op te pakken, hopelijk met een beter resultaat.

Wil je weten welke leerlingen van Op Maat een prijs hebben gewonnen met hun tekening? Lees dan het verslag van de Write for Rights schrijfactie 2019.


5 oktober 2019 Amnesty op Inspiratiemarkt Alphen aan den Rijn
Op zaterdag 5 oktober 2019 werd in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn de eerste Inspiratiemarkt georganiseerd. De Amnesty-werkgroep was er ook aanwezig met een stand.

Tijdens deze feestelijke ontmoetingsdag lieten protestantse kerken uit de regio Alphen aan den Rijn zien hoe zij ‘kerk zijn’. Er was van alles te doen, voor jong en oud: workshops over uiteenlopende onderwerpen, muziek, een modeshow van predikantskleding door de eeuwen heen en in de middag een paneldiscussie onder leiding van burgemeester Liesbeth Spies. Bij de vele kraampjes, van zowel kerkgenootschappen als maatschappelijke organisaties, was het een drukte van belang.

Aan de stand van Amnesty kon men informatie krijgen over de acties die wij door het jaar heen organiseren. Daarnaast waren er Amnesty-kaarsen te koop. De opbrengst komt ten goede aan onze acties.

Ook lag er een petitie voor Amazone-vrouwen in Ecuador die aandacht vragen voor milieuschade door oliewinning op hun grondgebied en actie voeren tegen seksueel geweld tegen inheemse vrouwen. In 2018 werden ze aangevallen en met de dood bedreigd. De daders bleven onbekend. Met de petitie roept Amnesty International de procureur-generaal van Ecuador op de Amazone-vrouwen te beschermen en de daders te berechten. Langs deze weg bedanken we de 41 bezoekers die hun handtekening onder deze petitie hebben gezet!

Een aantal bezoekers meldde zich aan voor onze schrijfgroep of gaf aan mee te willen doen met de wekelijkse spoedacties per mail van het landelijk Amnesty-kantoor. Daar zijn we natuurlijk blij mee: alle hulp van vrijwilligers voor het belangrijke mensenrechtenwerk van Amnesty International is welkom!


18 september 2019 Amnesty-kraam trekt veel publiek op jaarmarkt Alphen
Op woensdag 18 september 2019 stond onze werkgroep met een kraam op de altijd drukbezochte jaarmarkt in Alphen aan den Rijn. Het was een groot succes: veel jaarmarktbezoekers toonden interesse voor het belangrijke werk van Amnesty International. Mensen wilden informatie, zetten hun handtekening onder een petitie of stuurden een groet aan een mensenrechtenactivist.

 Alle foto's bij dit item: Wouter van Leeuwen, Woubrugge 

Hoewel onze kraam een beetje verdekt staat opgesteld in een hoekje van het Thorbecke-plein, springt hij toch direct in het oog door de vele gele Amnesty-vlaggetjes, die vrolijk wapperen in de wind. Met het lekkere zonnetje erbij is dat een feestelijk gezicht.

Logisch dan ook dat heel wat kinderen door de kraam worden aangetrokken en hun moeders meetronen om even te gaan kijken. In eerste instantie gaat de aandacht van veel kinderen uit naar de gratis gele pennen en buttons, terwijl de ouderen geïnteresseerd luisteren naar wat wij hun te vertellen hebben. Maar de meeste kinderen luisteren wel met een half of heel oor mee. Veel moeders grijpen de gelegenheid aan en nemen de tijd om hun kinderen uit te leggen waar Amnesty International voor staat. Erg leuk om te zien dat sommige kinderen heel geïnteresseerd zijn en veel vragen stellen.

Stroom bezoekers 
In de ochtend is het nog vrij rustig, maar ’s middags komt de stroom bezoekers flink op gang en wordt het soms echt druk voor de kraam. Natuurlijk zijn er altijd mensen die duidelijk laten blijken dat ze liever niet door ons aangesproken worden, maar er zijn er genoeg die stilstaan en luisteren naar wat we te vertellen hebben.

Bijvoorbeeld over onze jaarlijkse schrijfactie in december, de collecte die elk jaar in maart wordt gehouden, of de schrijfgroep die maandelijks brieven verstuurt om aandacht te vragen voor mensen die onderdrukt worden of gevangen zitten.

Bij deze activiteiten kunnen we altijd de hulp van vrijwilligers gebruiken. We zijn dan ook blij als een jonge vrouw zich aanmeldt als nieuw lid van de schrijfgroep!

Indringende gesprekken
Met sommige bezoekers hebben we indringende of zelfs emotionele gesprekken over het belang om voor mensenrechten op te komen.

Zoals een vrouw die tot tranen toe bewogen vertelt dat iemand in haar directe omgeving gevangen was genomen en gelukkig uiteindelijk toch weer vrijkwam. Zo’n persoonlijk verhaal brengt het leed heel dichtbij, maakt het bijna tastbaar.

Of een man die zich kwaad maakt over het feit dat veel mensen wegkijken en niet willen horen dat de rechten van mensen met voeten worden getreden. Hij vindt dat er veel meer aandacht moet zijn voor bewustwording, vooral bij jongeren.

Juist daarom is het heel fijn dat de werkgroep onlangs versterking heeft gekregen van een enthousiaste jonge vrouw, Fatima. Zij trekt jonge mensen naar de kraam: precies wat we nodig hebben.Een van hen is Wouter van Leeuwen, een jonge talentvolle fotograaf die alle foto’s bij dit verslag heeft gemaakt. Ook daar zijn we heel blij mee; we hopen in de toekomst vaker van zijn diensten gebruik te mogen maken.

Petities
In onze kraam liggen twee petities waar het publiek een handtekening onder kan zetten.

Eén petitie is voor Amazone-vrouwen in Ecuador die aandacht vragen voor milieuschade door oliewinning op hun grondgebied en actie voeren tegen seksueel geweld tegen inheemse vrouwen. In 2018 werden ze aangevallen en met de dood bedreigd. De daders bleven onbekend.Met de petitie roept Amnesty International de procureur-generaal van Ecuador op de Amazone-vrouwen te beschermen en de daders te berechten.

De andere petitie is voor Ciham Ali Ahmed die in 2012 werd opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten.Ze was toen 15 jaar oud. Vooral jonge mensen proberen Eritrea te ontvluchten vanwege de lange dienstplicht en de jarenlange dwangarbeid. Omdat haar vader zogenaamd betrokken was bij een staatsgreep, zit Ciham nog steeds vast, terwijl voor een vluchtpoging 6 maanden cel de norm is. De petitie roept de Eritrese autoriteiten op om Ciham Ali Ahmed onmiddellijk vrij te laten.

Aan het einde van de dag zijn er maar liefst 150 handtekeningen gezet!

Kaartje sturen
Ook kan men een kaart sturen aan mensenrechtenactivisten, bij wijze van ‘groet als morele steun’. Er worden veertien kaarten geschreven, zowel door volwassenen als kinderen.

Zeven kaarten versturen we naar Emir-Usein Kuku, een mensenrechten-activist op de Krim, die tot een islamitische minderheid behoort. Hij wordt door de Russen beschuldigd van ‘extremisme’ en zit al bijna drie jaar vast.
Nog eens zeven kaarten gaan naar senator Leila de Lima op de Filippijnen. Ook zijzit vast en wordt bedreigd omdat ze voor de rechten van mensen opkomt.

Mooi om te zien dat ouders dit moment aangrijpen om hun kinderen uit te leggen waaróm ze een kaart schrijven en wat Amnesty International doet.

Amnesty zichtbaar
Zo trekken er verspreid over de dag heel wat bezoekers langs onze kraam.

De één zet een handtekening, de ander heeft een goed gesprek en een derde koopt een Amnesty-kaars of gaat tevreden weg met een gratis pen, button of zadeldekje.

Maar allemaal hebben ze – voor het eerst of opnieuw – kennisgenomen van het werk van Amnesty International.

De werkgroep Alphen kijkt dan ook met een goed gevoel terug op deze dag: we hebben Amnesty heel mooi zichtbaar gemaakt in Alphen aan den Rijn.

Mede dankzij de uitstekende teamgeest binnen de werkgroep!

 


8 februari 2019 Filmavond in de Goede Herderkerk: 'Ik alleen in de klas'
Op vrijdag 8 februari 2019 stond onze werkgroep op feestelijke wijze stil bij de belangrijke mijlpaal van 50 jaar Amnesty International in Nederland. Dit deden we door een filmavond te organiseren voor alle vrijwilligers, collectanten, briefschrijvers en anderen die actief zijn (geweest) voor onze werkgroep. De film die we vertoonden was Ik alleen in de klas, een indringende documentaire van de Nederlandse regisseur Karin Junger over alledaags racisme.

De avond was een groot succes. Meer dan vijftig belangstellenden hadden gehoor gegeven aan onze uitnodiging om naar de Goede Herderkerk te komen. Zeer verheugd waren we met het bezoek van enkele collega’s van twee andere Amnesty werkgroepen uit Zuid-Holland, te weten Leiden en Dordrecht. Het is goed om elkaar ook op regionaal niveau te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

50 jaar Amnesty
In haar welkomstwoord memoreerde werkgroepcoördinator Veronica Steinbach dat op 10 december 1948 – ruim 70 jaar geleden – de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties werd aangenomen. En dat twintig jaar later, in 1968, de Nederlandse afdeling van Amnesty International in het leven werd geroepen om bij te dragen aan een wereld die de universele rechten van ieder mens respecteert en schendingen ervan voorkomt.

Als ik vrijkom
Voorafgaand aan de filmvertoning verzorgden twee leden van onze werkgroep een kort voorprogramma. Anju van Wersch declameerde het aangrijpende gedicht Als ik vrijkom van de Zuid-Afrikaanse journalist dichter Hugh Lewin (1939-2019). Lewin zat zeven jaar gevangen onder het apartheidsbewind in Zuid-Afrika en woonde daarna als balling in Londen. In mei 1995 werd hij lid van de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie.

Anju’s voordracht werd begeleid door Veronica Steinbach, die op haar dwarsfluit de fluitsolo ‘Aubade’ speelde, een compositie van de Nederlandse componist en musicoloog Marius Flothuis (1914-2001). Flothuis schreef dit stuk in 1944, in kamp Vught, ter ere van de verjaardag van zijn vriend en medegevangene Everard van Royen.

Als ik vrijkom
Als ik vrijkom
ga ik iemand vragen
mij aan te raken
heel voorzichtig graag
en langzaam
raak me aan
ik wil
weer leren
hoe het leven voelt

Zeven jaar ben ik
door niemand aangeraakt
zeven jaar lang
zonder aanraking
en ik weet nu
wat ‘onaanraakbare’
betekent

Niet totaal zonder aanraking
ik kan de dingen tellen
die ik voelde

één: vuisten
in het begin
felle woeste vuisten
beukend en beukend
tot ik me gillend
herinner
laat me gaan
laat me alsjeblieft gaan

twee: handen
de eerste vier jaar handen
iedere dag
zoekende klophanden
- armen hoog, schoenen uit
benen uit elkaar -
pookhanden, methodisch,
zwaar, onverschillig
alle eigenheden
wegtastend

Ik wil geen vuisten en handen
ik wil
weer aangeraakt worden
en zelf aanraken
ik wil mij weer levend
voelen…
wanneer ik vrijkom…
wil ik zeggen
hier ben ik
raak me alsjeblieft aan

Ik alleen in de klas
Na deze indrukwekkende voordracht was het tijd voor de film Ik alleen in de klas. In deze documentaire gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie donkere kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Twaalf jongeren komen samen op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit Jungers kinderen en hun vrienden. Allen zijn gekleurd en hebben een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door gebruik te maken van re-enactment worden pijnlijke situaties opnieuw vormgegeven.

Deze eenvoudige, maar doeltreffende documentaire liet haarscherp zien wat de impact is van subtiele en minder subtiele vormen van racisme op het leven van jonge Nederlanders. Er was voor de bezoekers van onze filmavond dan ook ruim voldoende stof om over na te praten. Uiteraard onder het genot van een lekker hapje en drankje.

In de hoek van de kerkzaal hadden we een informatietafel ingericht. Geïnteresseerden zich konden daar aanmelden als collectant voor de aanstaande Amnesty-collecte (dit jaar van 10 tot 16 maart). Ook kon men zich opgeven voor de Schrijfgroep en waren er Amnesty-kaarsen te koop. Verder waren er nog gratis zadeldekjes (erg in trek!), pennen en informatiefolders.

We kijken terug op een zeer geslaagde avond en willen alle bezoekers bedanken voor hun aanwezigheid. Onze speciale dank gaat uit naar zalenbeheerder Gijs Verbeek van de Goede Herderkerk. Zonder zijn hulp zou deze avond niet zo’n daverend succes zijn geweest!


10 december 2018 Write for Rights trein
Op 10 december 2018 reed Veronica Steinbach, de voorzitter van onze werkgroep, mee met de Write for Rights trein van Amnesty International. In de trein kon je brieven schrijven tegen onrecht, net als tijdens onze Write for Rights actie op 8 december in de bibliotheek.

De trein die voor deze bijzondere actie werd ingezet, is de Rheingold van Railexperts. De Rheingold was een luxe trein die van 1928 tot 1987 van Hoek van Holland en Amsterdam door het Rijndal naar Zwitserland reed. De trein bestaat uit verschillende voormalige eersteklas rijtuigen. Het meest opvallende is het panoramarijtuig.

Reisverslag
Op 10 december ga ik op weg met de Write for Rights trein, die door het hele land toert. Ik vertrek om 09:53 uur, op weg naar Leiden CS, waar ik drie Amnesty mensen tref die helpen met de barcode bij de poortjes. Een van hen gaat mee met de trein.

Daar komt hij binnen om 10:26 uur, de Rheingold, een Duitse reus uit 1928. En wie stapt er uit, nu al? Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International Nederland. Hij heeft weer andere besognes na de officiële start van de rit in Amsterdam, opgeluisterd door minister Sigrid Kaag en René van Boxtel van de NS.

Caré (Werkgroep Leiden) en ik gaan de trein verkennen. Hij is geweldig!! Een heus panoramarijtuig, een zaal voor optredens, een winkel, diverse restauratiewagons en zelfs eentje met een piano. Dat lijkt ons wel wat. Twee pianisten zorgen voor de juiste sfeer en de brieven, kaarten en pennen liggen al op ons te wachten.

Voorzien van koffie, thee en cake (de catering van Amnesty is weer prima) gaan we al schrijvend en later ook zingend, het net gecomponeerde Amnesty-lied, richting den Haag. Daar is in de Haagse Hogeschool een bijzondere meeting met twee sterke vrouwen, Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador en Yecenia Armenta uit Mexico.

Zij zijn speciaal uitgenodigd door Amnesty en reizen door België en Nederland om hun aangrijpende verhalen te vertellen. Beiden werden zonder proces veroordeeld en gevangen gezet en kwamen door grote druk van Amnesty-schrijvers vervroegd vrij. Hun kracht om hun werk voor gerechtigheid voort te zetten maakt indruk.

Voort gaat het naar Utrecht en Arnhem. We nemen nog een Yogales in de zaal, waar ook een gitarist optreedt. Vervolgens naar Deventer en Zwolle. Nieuwe mensen stappen in, te herkennen aan T-shirts en jassen. Dan komt er een zanger naar de pianowagon. Hij zingt een treurig lied uit een ver land, het gaat over strijd en verdrukking. Verder naar Amersfoort en terug naar Utrecht: hier zit onze reis erop!

Wat een fantastisch plan om zo je 50-jarig jubileum te vieren: in een rijdende trein!

Schrijf mensen!! Blijf schrijven!!

Veronica Steinbach,

Werkgroep Alphen a/d Rijn