Amnesty
Alphen aan den Rijn
Afdeling 383

SAM 4357Rond 10 december zijn leden van onze werkgroep op zondagen aanwezig bij kerkdiensten in diverse kerken. Na afloop van de dienst kunnen de kerkgangers bij de Amnesty-tafel terecht om deel te nemen aan de groetenactie. Dit houdt in dat zij een kaartje sturen aan een mensenrechtenactivist of een gewetensgevangene. Zij kunnen er desgewenst een persoonlijk bericht op zetten om zo degene die het kaartje ontvangt een hart onder de riem te steken. Ook verkopen we de speciale kaarsen van Amnesty International.

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat de groetenacties zeer gewaardeerd worden door de mensenrechtenverdedigers en gevangenen die de kaartjes ontvangen. Bovendien kan het leiden tot vervroegde vrijlatingen, betere behandeling in detentie en toegang van advocaten tot hun cliënten.


Groetenactie 2024
In het kader van onze jaarlijkse Write for Rights-actie gaan we in december weer kerken in Alphen aan den Rijn bezoeken. Tijdens een viertal kerkdiensten willen we kerkgangers vragen om mee te doen aan de Groetenactie van Amnesty International.

Zoals de meeste kerkgangers wel weten, is deze actie bedoeld om mensen die gevangen zitten of onderdrukt worden een hart onder de riem te steken door hen een persoonlijk kaartje te sturen. Steeds weer blijkt dat een groet hoop geeft en het beleid van regeringen kan beïnvloeden. Het kan leiden tot een betere behandeling in detentie, toegang tot advocaten en soms tot vervroegde vrijlating.

Dit jaar bezoeken we de volgende kerkdiensten:

- 1 december: Oudhoornse kerk, dienst van 10.00 uur
- 8 december: Heilige Thomas in De Bron, dienst van 11.00 uur
- 15 december: PKN in De Goede Bron, dienst van 10.00 uur
- 22 december: PKN in De Lichtkring, dienst van 10.00 uur

De mensen aan wie een kaartje gestuurd kan worden, zijn dit jaar:

Yu Wensheng en Xu YanYu Wensheng en Xu Yan
De Chinese mensenrechtenactivist en advocaat Yu Wensheng en zijn echtgenote Xu Yan werden in april 2023 opgepakt. Ze waren op weg naar eenbijeenkomst met een delegatie van de Europese Unie in Beijing. Het echtpaar werd in oktober 2024 veroordeeld voor opruiing en ondermijning van de staat. Yu Wensheng kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Zijn vrouw, Xu Yan, werd veroordeeld tot een jaar en negen maanden achter tralies. De omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden zouden kunnen neerkomen op marteling. Xu Yan is sinds haar arrestatie al 14 kilo afgevallen. Yu Wensheng werd eerder in 2020 ook al veroordeeld tot 4 jaar cel voor opruiing. In maart 2022 kwam hij vrij. Als advocaat stond hij onder andere mensenrechtenverdedigers en leden van een verboden religieuze beweging in China bij.

Abdulhadi al KhawajaAbduhadi al-Khawaja
De Bahreins-Deense activist Abduhadi al-Khawaja zit al 12 jaar onterecht vast. Voor zijn deelname aan protesten tegen de overheid kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft chronische pijn, mede door zijn gewelddadige arrestatie. De gevangenisbewaarders weigeren telkens medische zorg. Al-Khawaja werkte voor de internationale hulporganisatie FrontLine Defenders en richtte het Bahrein Centrum voor Mensenrechten op. In 2011 ontstonden er grote protesten tegen de overheid in Bahrein, waar Al-Khawaja vreedzaam aan meedeed. Kort na de protesten werd hij met grof geweld gearresteerd door 20 gewapende mannen. In de gevangenis werd hij gemarteld. Tijdens zijn gevangenschap ging Al-Khawaja vaak in hongerstaking als protest tegen zijn onterechte opsluiting en mishandeling. Het gaat slecht met zijn gezondheid.

Chow Hang tungChow Hang-tung
Op 4 juni 2021 riep Chow Hang-tung uit Hongkong via sociale media op om de slachtoffers van het Tiananmen-bloedbad in China met een kaarsje te herdenken. Ze werd meteen opgepakt en kreeg 22 maanden cel voor ‘het organiseren en promoten van een niet-toegestane bijeenkomst’. Haar hangt nóg eens 10 jaar boven het hoofd omdat ze ook de nationale veiligheid in het gevaar zou hebben gebracht. Chow is mensenrechtenadvocaat en een van de organisatoren van de jaarlijkse Tiananmen-herdenking in Hongkong. In 1989 werden op het plein in de Chinese hoofdstad Beijing duizenden mensen vermoord. Soldaten openden er het vuur op vreedzame demonstranten die opriepen tot hervormingen. De Chinese regering wil dat mensen vergeten wat er is gebeurd. Maar Chow ziet het als haar taak om de slachtoffers te blijven herdenken. 

Tijdens de kerkdienst vertelt een lid van onze Amnesty-werkgroep iets over deze actie en de mensen voor wie we actie voeren. Na afloop kunnen kerkbezoekers bij onze tafel langskomen om informatiebladen op te halen. Daarop staat nog eens de informatie over deze vier personen en een uitleg over hoe het sturen van een kaartje in zijn werk gaat. Ook zijn er kaarten + postzegels, kaarsen en servetten te koop.

Let op: De aanschaf van een pinautomaat is voor ons niet rendabel. We verzoeken kerkgangers die iets willen kopen, dit contact af te rekenen.


Groetenactie 2023
In december 2023 heeft onze werkgroep weer in diverse kerken in Alphen aan den Rijn de Groetenactie van Amnesty International onder de aandacht gebracht. We hadden de data gepland rondom onze jaarlijkse Write for Rights-actie die op 9 december plaatsvond in de galerie van Stichting Alphen Art in de Aarhof. Deze kerken deden mee aan de Groetenactie 2023:
 
- 3 december: Oudhoornse kerk, dienst van 10.00 uur
- 3 december: PKN in De Bron, dienst van 10.00 uur
- 10 december: Heilige Thomas in De Bron, dienst van 11.00 uur
- 17 december: PKN in De Bron, dienst van 10.00 uur
- 17 december: PKN in De Lichtkring, dienst van 10.00 uur
 
Dit jaar kon men aan drie personen een kaartje sturen (zie de informatie hieronder en in ons pdf-document over de Groetenactie).
 

Kamile Wayit, een Oeigoerse student uit China
De 20-jarige Oeigoerse student Kamile Wayit zit al sinds 25 maart 2023 vast. De Chinese politie pakte haar op nadat ze een video online zette over de felle protesten tegen het coronabeleid die uitbraken na een dodelijke brand in Xinjiang. Ze werd gearresteerd toen ze op bezoek was bij haar familie in Xinjiang. Nu is ze veroordeeld voor het ‘promoten van extremisme’. De autoriteiten willen niet vrijgeven wat haar straf is en de duur ervan. Kamile mag geen contact hebben met haar familie en advocaat. De kans is daarom groot dat ze wordt gemarteld.

Virginia LaparraVirginia Laparra, een jurist uit Guatemala
In Guatemala werd jurist Virginia Laparra op 16 december 2022 veroordeeld tot 4 jaar celstraf voor ‘machtsmisbruik’, alleen omdat zij zich bezighoudt met het tegengaan van corruptiezaken. Ze zat 5 maanden lang, 23 uur per dag, opgesloten in een kleine cel zonder ramen. Laparra werkt als openbaar aanklager voor een kantoor dat in 2008 werd opgericht om de grootschalige corruptie in Guatemala tegen te gaan. Veel medewerkers van dat kantoor worden voortdurend gehinderd in hun werk. Het proces tegen Laparra zat vol onregelmatigheden en zonder enig bewijs. Ze is hoogstwaarschijnlijk alleen aangeklaagd om haar de mond te snoeren.

Mubarak BalaMubarak Bala, een humanist uit Nigeria
De prominente Nigeriaanse humanist Mubarak Bala heeft op 5 april een celstraf van 24 jaar opgelegd gekregen wegens godslatering. Bala zat sinds april 2020 vast op beschuldiging van godslastering, omdat hij berichten op Facebook had geplaatst waarin hij zich over zijn levensbeschouwing uitsprak. Een rechter oordeelde op 21 december 2020 dat Bala vrijgelaten moest worden. Maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit. Mubarak Bala zit al ruim 2 jaar vast zonder toegang zijn familie en medische zorg voor zijn hoge bloedruk. Hij heeft zijn advocaat slechts één keer mogen zien. Mogelijk wordt hij mishandeld.

Na afloop van een kerkdienst konden de kerkgangers bij onze informatietafel infobladen ophalen. Daarop stond nog eens de informatie over deze drie personen en een uitleg over hoe het sturen van een kaartje in zijn werk gaat. Ook waren er kaarten + postzegels, kaarsen en servetten te koop. Het was heel bemoedigend om te zien dat zo veel kerkgangers bij onze informatietafel langskwamen om de informatiebladen op te halen. We willen iedereen die een kaartje heeft geschreven hartelijk danken!


Groetenactie 2022: Uw groet geeft moed!
In de weken rondom de jaarlijkse Write for Rights-actie op 10 december was onze werkgroep zoals altijd weer op zondagen aanwezig bij een aantal kerkdiensten om aandacht te vragen voor het werk van Amnesty International:

- 27 november: Oudhoornse kerk, dienst van 10.00 uur
- 27 november: PKN in De Bron, dienst van 10.00 uur
- 4 december: Goede Herderkerk, dienst van 10.00 uur
- 4 december: Parochiekerk RK in De Bron, dienst van 11.00 uur
- 11 december: De Lichtkring, dienst van 10.00 uur

Kerkgangers die dat wilden konden na afloop van de dienst een of meer Groetenkaartjes meenemen. De bedoeling hiervan was om mensen die gevangen zitten of onderdrukt worden een hart onder de riem te steken door hen een persoonlijk kaartje te sturen. Steeds weer blijkt dat een groet hoop geeft en het beleid van regeringen kan beïnvloeden. Het kan leiden tot een betere behandeling in detentie, toegang tot advocaten en soms tot vervroegde vrijlating.

Dit jaar vroegen we aandacht voor drie personen: een mensenrechtenactiviste uit Belarus, een bedreigde journaliste uit de Filipijnen en een veroordeelde zwarte Amerikaan, beschuldigd na een racistisch getint proces. Zie de informatie onderaan dit artikel. Uiteraard verstrekten we deze informatie ook ter plekke in de kerken. Tevens waren aan onze tafels in de kerken kaarsen en servetten te koop en enveloppen met een buitenland-postzegel.

De belangstelling van de kerkgangers was overweldigend! Velen namen een setje informatiebladen mee om thuis een kaartje te schrijven. Ook werden er veel kaarsen en sfeerglazen verkocht. We willen iedereen hiervoor bedanken!

selectie groetenlijst 2022 3

 


Groetenactie 2021
In het kader van de Groetenactie, rond de Wereldmensenrechtendag op 10 december, heeft de Wereldwinkel in Alphen aan den Rijn zich ingezet om voor onze werkgroep kaarsen en kaarsblikjes te verkopen. Enkele werkgroepleden hebben dit zelf ook gedaan. In totaal is hiermee een mooi bedrag van rond de 250 euro opgehaald. We willen de Wereldwinkel hartelijk bedanken; mede dankzij hun hulp kan het goede werk van Amnesty doorgaan!

Verder bezochten we ook dit jaar vanaf eind november weer diverse kerkgenootschappen om het werk van Amnesty International onder de aandacht te brengen. Helaas mochten we ook dit jaar vanwege de corona-maatregelen geen kaarsen verkopen, maar informatie verstrekken kon wél. We waren aanwezig in:

  • Oudhoornse Kerk (28 november)
  • De Lichtkring (28 november)
  • RK in De Bron (5 december)
  • PKN in De Bron (19 december)

Kerkgangers konden bij ons materiaal krijgen om een groet te sturen naar iemand die bedreigd wordt of ten onrechte gevangen zit. Veel kerkgangers gaven gehoor aan deze oproep. Dat is heel fijn, want de mensen die een kaart ontvangen, voelen zich echt gesteund hierdoor. Zo weten ze dat ze niet vergeten worden.

Dit jaar stuurden we groeten naar de volgende drie personen (klik hier als je deze lijst met personen + tips voor de groetenactie wilt downloaden in pdf-formaat):

Gustavo Gatica (Chili)
Eind 2019 protesteerden honderdduizenden Chilenen wekenlang tegen een aangekondigde verhoging van de prijs voor het openbaar vervoer en de ongelijkheid in het land. De oproerpolitie gebruikte rubberkogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo Gatica (22) in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie opende zelf een onderzoek naar het buitensporige politiegeweld, maar concludeerde dat niemand verantwoordelijk kon worden gehouden. Er werd zelfs gesuggereerd dat andere demonstranten Gustavo hadden verwond. Na Amnesty-publicaties hierover klaagde de openbaar aanklager eind augustus 2020 een agent aan voor het verwonden van Gustavo. Het is belangrijk dat de autoriteiten ook onderzoek doen naar de bevelhebbers.

Yiliyasijiang Reheman (China)
Yiliyasijiang Reheman is een islamitische Oeigoer uit de Chinese provincie Xinjiang. In juli 2017 verdween Yiliyasijiang plotseling. Hij studeerde in Egypte toen China er bij de Egyptische regering op aandrong om honderden Oeigoeren in het land op te pakken. Yiliyasijiang was een van hen. Vermoedelijk zit hij in een heropvoedingskamp. Zijn vrouw Mairinisha hoorde dat Yiliyasijiang was teruggestuurd naar Xinjiang. Ze vermoedt dat hij in een van de heropvoedingskampen zit, waar de Chinese overheidspropaganda wordt ingezet om de overwegend islamitische Oeigoeren te hersenspoelen.

 

ErenKeskinEren Keskin (Turkije)
De prominente Turkse mensenrechtenadvocaat Eren Keskin werd in februari tot ruim 6 jaar cel veroordeeld op grond van antiterrorismewetten. Ze is op borg vrij in afwachting van het hoger beroep. Eren Keskin is al meer dan honderd keer opgepakt en ook eerder veroordeeld tot celstraffen en boetes. Soms omdat ze zich kritisch uitliet over de regering, andere keren omdat ze seksueel geweld tegen Koerdische vrouwen openbaar maakte. Ook werd ze met de dood bedreigd vanwege haar werk.

 


Groetenactie 2020
Vanwege corona kende de Groetenactie in 2020 een wat andere aanpak. We waren aanwezig in De Lichtkring, De Bron, De Heilige Thomas en de Goede Herderkerk. In plaats van een persoonlijk praatje te houden, zetten we nu videomateriaal in dat door Amnesty Nederland was gemaakt om de Groetenactie toch doorgang te kunnen laten vinden. Een goed alternatief, maar we hopen toch dat we volgend jaar weer terug kunnen naar 'normaal'. Het geeft meer bevrediging om zelf fysiek aanwezig te kunnen zijn en met de kerkgangers het gesprek aan te gaan over het belangrijke werk van Amnesty International.


Groetenactie 2019
De Groetenactie is inmiddels bij verschillende kerken in Alphen a/d Rijn een begrip.
Dit jaar zijn enkele leden van onze werkgroep (Nanke, Tjitte, Anju, Thea en Veronica met haar man Hans) te gast geweest in de Oudshoornse kerk en de Lichtkring (op 1 december), en in de Goede herderkerk, bij PKN in de Bron en bij parochie Heilige Thomas, eveneens in de Bron (op 8 december). De werden steeds hartelijk ontvangen en in de dienst door de voorganger aangekondigd.

Wat opviel was, dat het thema van de overweging vaak samenviel met het thema van de Groetenactie, bijvoorbeeld: ‘Laten we hen niet vergeten’, ‘Geef hun een naam’ of ‘Laten we blijven strijden tegen het onrecht in de wereld’. Aan ons werd de gelegenheid geboden iets over de Groetenactie te vertellen, wat dus mooi aansloot bij het reeds gezegde.

Na afloop namen de mensen de informatie voor het schrijven van hun kaart mee. Dit jaar werd aandacht gevraagd voor:

  • Azimjan Askarov, voorzitter van de Mensenrechtenorganisatie in Zuid-Kirgizië.Hij fotografeerde een gewelddadige confrontatie tussen Kirgiezen en Oezbeken (een minderheid). Hierbij kwam een agent om het leven. Askarov, zelf een Oezbeek, werd in een verzonnen aanklacht beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op de agent en kreeg levenslang.
  • De Egyptenaar Aser Mohammed. In 2016, hij was toen 14 jaar, werd Mohammed per vergissing opgepakt door de Egyptische veiligheidsdienst. Hij bevond zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij werd gemarteld om een valse bekentenis af te dwingen en kreeg in 2019 tien jaar celstraf voor nooit gepleegde misdaden.
  • Tenslotte konden er kaarten geschreven worden naar Sandya Eknaligoda. Haar man, de Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda, verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zij strijdt voor gerechtigheid in haar land.

Verder kochten de kerkgangers enthousiast onze Amnestykaarsen, sfeerlichten en servetten. En – voor zover mogelijk – ook kaarten met een postzegel er al opgeplakt. De Groetenactie 2019 was een geslaagde actie. Niet alleen vanwege de aandacht voor de bedreigde medemens, want dat blijft zeer noodzakelijk! Maar ook wat betreft de opbrengst, want die was weer hoger dan in 2018.

 

 

 


Groetenactie 2018
Verspreid over de eerste drie zondagen van december 2018 was onze werkgroep present bij vijf verschillende kerkdiensten in Alphen aan den Rijn:

02/12

09:30 uur

PKN, in De Bron

02/12

10:00 uur

Oudhoornse Kerk

09/12

10:00 uur

Goede Herderkerk

09/12

11:00 uur

Heilige Thomas RK, in De Bron

16/12

10:00 uur

De Lichtkring

Evenals voorgaande jaren konden kerkgangers een groet sturen naar iemand die bedreigd wordt of ten onrechte gevangen zit. Het is voor hen een steun te weten dat ze niet vergeten worden. Er kon een groet worden gestuurd naar de volgende drie personen:

Tashi Wangchuk (China)
Tashi zet zich in voor Tibetaanse taallessen in het onderwijs. Hij uitte op social media zijn zorgen over het feit dat Tibetaanse kinderen hun moedertaal niet meer leren spreken, omdat alle lessen gegeven worden in het Mandarijn. De Chinese overheid beschouwt dit als het aanzetten tot separatisme. In mei 2018 werd hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Ahmadreza Djalali(Iran)
Ahmadreza is een Iraans-Zweedse arts die in april 2016 gevangen is gezet in Iran, op beschuldiging van spionage voor Israël. Hij werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen.Na een oneerlijk proces kreeg hij de doodstraf opgelegd.

Sirikan Charoenski (Thailand)
Sirikan, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente Thaise mensenrechtenverdedigster. Na een toespraak in de VN over dit onderwerp, werd ze in 2016 in Thailand opgepakt. De strafeis is een celstraf van vijftien jaar.


Na afloop van de dienst konden de bezoekers bij de Amnesty-tafel de informatiebladen over deze drie personen meenemen en een uitleg krijgen over hoe zij de groet moesten versturen. Ook waren bij de tafel diverse soorten Amnesty-kaarsen te koop. De opbrengst daarvan – dit jaar circa € 123 netto – komt ten goede aan het werk van Amnesty International.